top of page

LOOKATÉ

Lookkaté is jong, maar de mishandelingen die zij heeft doorstaan maken van haar een strijder. Na de militaire staatsgreep van Thailand in 2014, werd het land ook gegrepen door talloze mensenrechtenschendingen. Lookkaté was een van de slachtoffers van de misdadigheid van de militaire junta. Zij werd seksueel misbruikt, onrechtmatig vervolgd en gedetineerd, en ervan weerhouden om het land te verlaten.

Vandaag de dag blijft de mensenrechtensituatie in Thailand precair. De regering beperkt burgerrechten en politieke rechten, begrenst de vrijheid van meningsuiting en arresteert activisten die opkomen voor de democratie, waaronder ook jongeren. Als mensenrechtenverdediger registreert en rapporteert zij schendingen van de democratie en is ze bezig met het opzetten van een burgerbeweging met jongeren en netwerkorganisaties door heel Thailand. Door campagne te voeren over mensenrechtenproblematiek, en datarapportage en kennisdeling met internationale organisaties, vraagt ze aandacht voor de situatie in het land en verbetert ze de informatie-uitwisseling op een regionaal en globaal niveau.


“Mijn droom is om mijzelf terug te zien in de Thaise burgerbeweging en een ruimte te creëren waarin iedereen een keuze heeft in wat ze willen. Ik wens dat de Thaise bevolking weer hoop krijgt. Als we het land willen redden, hebben we hoop nodig. Als we geen hoop hebben, hebben we niets.”


In 2017 was Lookkaté te gast in Shelter City Maastricht. Tijdens haar verblijf rustte ze uit en deed ze nieuwe energie op. Door het delen van haar verhaal vroeg ze aandacht voor de situatie zoals die toen was in Thailand. Dankzij haar verblijf kon ze haar internationale netwerk vergroten door contact te leggen met andere politieke bewegingen en mensenrechtenorganisaties.

Lookkatéklein.jpg
bottom of page